Łabędzie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy z masłem, zmniejszamy ogień i wsypujemy powoli mąkę, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka zdejmujemy z ognia i studzimy . Do masy wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku o temperaturze 200ºC. Szyje łabędzi robimy wyciskając pytajnik lub cyferkę 2 i pieczemy około 10- 15 minut. Ostudzone korpusy przecinamy na pół, natomiast górne połowy kroimy w poprzek na pół - tak powstaną skrzydełka łabędzia. Żelatynę mieszamy z 1/4 szklanki wrzątku i odstawiamy dostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder i ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Każde ciastko wypełniamy bitą śmietaną, wciskamy szyję oraz skrzydełka i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze