Łabędzie z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Moje dzieci były zachwycone tymi słodkościami.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    250 ml wody,
    125 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka

    masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki 30 %,
    2 łyżki cukru pudru,
    3 łyżeczki żelatyny,
    1/4 szklanki wody.
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Ciastka

Łabędzie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z masłem, zmniejszamy ogień i wsypujemy powoli mąkę, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka zdejmujemy z ognia i studzimy . Do masy wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku o temperaturze 200ºC. Szyje łabędzi robimy wyciskając pytajnik lub cyferkę 2 i pieczemy około 10- 15 minut. Ostudzone korpusy przecinamy na pół, natomiast górne połowy kroimy w poprzek na pół - tak powstaną skrzydełka łabędzia. Żelatynę mieszamy z 1/4 szklanki wrzątku i odstawiamy dostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder i ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Każde ciastko wypełniamy bitą śmietaną, wciskamy szyję oraz skrzydełka i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować