Łabędzie

  • wyświetlono: 1005 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciastka wzbudzają zachwyt oryginalnym kształtem i smakiem.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Bożena Żurman, Łazy

Składniki

kostka margaryny
25 dag mąki
8 jajek
bita śmietana
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Łabędzie

  • 1. 1/2 l wody gotujemy, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści, mieszając, wsypujemy mąkę. Nie przerywając mieszania, podgrzewamy, aż ciasto będzie szkliste. Studzimy. Mieszamy z jajkami.
  • 2. Na blachę wyciskamy szprycą porcje ciasta, nadając kształty pytajników (szyje) i jajek (tułowia). Pieczemy w temp. 220 °C do zrumienienia. Studzimy.
  • 3. Tułowia przecinamy. Napełniamy bitą śmietaną. Doczepiamy szyje. Oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Twój pomysłptysie

Komentarze

Podobne przepisy

Cukrowe wisienki

Dodane przez: RedakcjaPP

Cukrowe wisienki

Te apetyczne wisienki pojawiają...

Pisanki wielkanocne

Dodane przez: RedakcjaPP

Pisanki wielkanocne

Przepis dostałam od koleżanki....

Słodkie mrowisko

Dodane przez: RedakcjaPP

Słodkie mrowisko

Mrowisko robię często, bo jest...

Orzeszki z kremem

Dodane przez: RedakcjaPP

Orzeszki z kremem

Przysmak uwielbiany przez dzieci...

Tort lokomotywa

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort lokomotywa

Ciągle szukam pomysłów na ciasta...

Tort Pszczółka Maja

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort Pszczółka Maja

Każdej małej solenizantce taki...