Łabędzie

  • wyświetlono: 948 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciastka wzbudzają zachwyt oryginalnym kształtem i smakiem.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Bożena Żurman, Łazy

Składniki

kostka margaryny
25 dag mąki
8 jajek
bita śmietana
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Łabędzie

  • 1. 1/2 l wody gotujemy, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści, mieszając, wsypujemy mąkę. Nie przerywając mieszania, podgrzewamy, aż ciasto będzie szkliste. Studzimy. Mieszamy z jajkami.
  • 2. Na blachę wyciskamy szprycą porcje ciasta, nadając kształty pytajników (szyje) i jajek (tułowia). Pieczemy w temp. 220 °C do zrumienienia. Studzimy.
  • 3. Tułowia przecinamy. Napełniamy bitą śmietaną. Doczepiamy szyje. Oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Twój pomysłptysie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort profiterolkowy

Dodane przez: dorota w

Tort profiterolkowy

Niezwykły tort złożony z ciasta...

Profiterolki

Dodane przez: dorota w

Profiterolki

Małe słodkości, z nadzieniem biało-czerwonym,...

ptysie z mlecznym kremem

Dodane przez: martula85

Ptysie z kremem mleczno - serowym

Każdy z nas uwielbia takie małe...

Ptysie z likierem czekoladowym

Dodane przez: joanna30

Ptysie z likierem czekoladowym

Pyszne i wbrew pozorom bardzo łatwe...

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i truskawkami

Dodane przez: Cukiereczek

Ptysiowe wianuszki z kremem budyniowym i...

Ptysiowe wianuszki to bardzo dekoracyjna...

Ptysie z kremem

Dodane przez: anaid123

Ptysie z kremem waniliowym

Pyszne mięciutkie ptysie, nadziane...