Łabędzie

  • wyświetlono: 974 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciastka wzbudzają zachwyt oryginalnym kształtem i smakiem.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Bożena Żurman, Łazy

Składniki

kostka margaryny
25 dag mąki
8 jajek
bita śmietana
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Łabędzie

  • 1. 1/2 l wody gotujemy, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści, mieszając, wsypujemy mąkę. Nie przerywając mieszania, podgrzewamy, aż ciasto będzie szkliste. Studzimy. Mieszamy z jajkami.
  • 2. Na blachę wyciskamy szprycą porcje ciasta, nadając kształty pytajników (szyje) i jajek (tułowia). Pieczemy w temp. 220 °C do zrumienienia. Studzimy.
  • 3. Tułowia przecinamy. Napełniamy bitą śmietaną. Doczepiamy szyje. Oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Twój pomysłptysie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-069w01c

Dodane przez: LenaGotuje

Mini ptysie z krem budyniowym

Pyszne małe słodkości. Najlepsze...

image-1qtymgg

Dodane przez: Antykrakowianka

Ptysie

Delikatny deser

image-25nky7o

Dodane przez: KuchniaPoli

Ptysie z porzeczkową pianką

Kolejny przepis, który kojarzy...

image-128aqkp

Dodane przez: paulette17

KLASYCZNE PTYSIE ZE ŚMIETANĄ

Delikatne i niezbyt słodkie ptysie...

image-114ycdk

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ptysiowe łabędzie z bitą śmietaną

Ptysie każdy zna, łabędzie chyba...

Malinowe ptysie z różowym lukrem

Dodane przez: akrobatka22

Malinowe ptysie z różowym lukrem

Bardzo lubię „bawić się” z ciastem...