Łabędzi puch z likierem malibu

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Znane ciasto, a ode mnie dodany likier malibu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    2 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej

    Masa:
    2 duże puchate bułki
    3 szkl mleka
    1/2 szkl cukru
    cukier waniliowy
    10 dag wiórków kokosowych
    1 i 1/2 kostki masła lub margaryny
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

    Posypka:
    10 dag wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła

    Poncz
    szklanka przegotowanej letniej wody
    pół szklanki likieru malibu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łabędzi puch z likierem malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno , cały czas ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temp. 180 st.C przez ok. 40 minut.
  • Ciacho w całej okazałości 2. Masa:
    Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozgnieść widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować kilka minut. Odstawić masę do wystygnięcia .
    Masło utrzeć na puszysto , dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
  • 3. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy nasączyć przygotowanym ponczem posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem również nasączonym ponczem i wyłożyć resztę kremu.
  • 4. Przygotować posypkę:
    Składniki przesmażyć na patelni, od czasu do czasu mieszając. Przygotowaną posypkę po wystudzeniu wyłożyć na ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.

Porady

Biszkopt wychodzi dość wysoki, więc można wykonać masę z podwójnej porcji składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować