Łabędzi puch z likierem malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno , cały czas ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temp. 180 st.C przez ok. 40 minut.
2.Masa:
Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozgnieść widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować kilka minut. Odstawić masę do wystygnięcia .
Masło utrzeć na puszysto , dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
3.Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy nasączyć przygotowanym ponczem posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem również nasączonym ponczem i wyłożyć resztę kremu.
4.Przygotować posypkę:
Składniki przesmażyć na patelni, od czasu do czasu mieszając. Przygotowaną posypkę po wystudzeniu wyłożyć na ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.
Porady
Biszkopt wychodzi dość wysoki, więc można wykonać masę z podwójnej porcji składników.
Komentarze