Łabędzi puch

0 (0 ocen)

  • 2 min

Tego przepisu nauczyła mnie moja babcia . To ona zaraziła mnie miłością do pieczenia ciast.Uwielbia cieszyć podniebienia innych swoimi łakociami .

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    Krem do środka:
    2 duże czerstwe bułki
    3 szklanki mleka
    pół szklanki cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    10 dag wiórków kokosowych
    kostka masła
    kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol
    Masa na wierzch:
    4 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    10 dag wiórków kokosowych
    mniej niż pół szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt przełożony kremem . 1. Biszkopt:
    Utrzeć jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na gładką masę. Biszkopt przekroić na pół. Nałożyć więcej niż połowę masy kremowej. Przykryć drugim biszkoptem i nałożyć pozostałą masę.
    Krem do środka:
    Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
    Masa na wierzch:
    Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.

Porady

Biszkopt można przekroić za pomocą grubej nitki, aby podczas wykonywania tej czynności nie pokruszył się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować