1.
BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek, miksujemy 6 białek z 3/4 szklanką cukru na sztywno, dodajemy żółtka, obydwie mąki mieszamy ze sobą plus dwie łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy dodajemy do ubitych na sztywno piane z białek z żółtkami.
Miksujemy wszystko mikserem i wylewamy na blachę prostokątną o wymiarach 25x30 cm. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170-180 st.C.
2.
KREM:
Dwie bułki zalać dwoma szklankami mleka i odstawić aby napęczniały. Następnie zagotować 1 szklankę mleka z 1/2 szklanką cukru i jednym cukrem waniliowym. Do tej całości zagotowanej dodajemy te dwie rozmoczone bułki i 10 dkg wiórków kokosowych. To wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Całość ostudzić, utrzeć kostkę masła i dodać ją do tej wystudzonej masy. Biszkopt przekroić na pół. Na Biszkopt nałożyć większą część masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, a na to pozostałą masę.
3.
POSYPKA NA CIASTO:
Na patelni rozpuścić 4 łyżki masła oraz 2 łyżki mleka, dodać 10 dkg wiórków kokosowych i około 1/2 szklanki cukru. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie, nałożyć na wierzch kremu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze