1.WYKONANIE BISZKOPTU: Białka ubić na sztywno i połączyć z reszta składników.
2.BISZKOPT: Przygotowane cisto przelać do wysmarowanej blachy i piec przez ok35-45min. w temp.170 C. Po upieczeniu przekroić na pół.
3.WYKONANIE MASY: Bułki zalać 2 szklankami mleka, odstawić aby zmiękły, rozdrobnić widelcem na drobno,ale nie odlewać mleka. 1 szklankę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki i wiórki. Gotować 5 min(na wolnym ogniu). Odstawić do wystygnięcia.
4.MASA: Masło i margarynę utrzeć i po jednej łyżce dodawać wystudzoną masę. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć na to połowę masy, potem przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę masy.
5.NA WIERZCH MASY: Rozpuścić na patelni masło z cukrem, dodać wiórki i podsmażyć na ciemno. wystudzić i wklepać na wierzch.
Komentarze