Łabędzi Puch

0 (0 ocen)

  • Średni

Ten przepis jest w naszej rodzinie podczas każdych świąt:)

  • Średni

Składniki:

  • - jajka-biszkopt: 5 sztuk
    - olej- biszkopt: 1 łyżka
    - cukier-biszkopt: 1 szklanka

    - gorąca woda-biszkopt: 1 łyżka
    - mąka-biszkopt: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana-biszkopt: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia-biszkopt: 1.5 łyżki
    - mleko-masa: 3 szklanki
    - cukier-masa: 0.5 szklanki
    - wiórki kokosowe-masa: 10 dekagramów
    - kostka masła śmietankowego-masa: 1 sztuka
    - margaryny-masa: 0.5 sztuki
    - cukier waniliowy-masa: 1 opakowanie
    - masła-na wierzch masy: 1 łyżka
    - wiórki kokosowe-na wierzch masy: 0.5 opakowania
    - cukru-na wierzch masy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE BISZKOPTU: Białka ubić na sztywno i połączyć z reszta składników.
  • 2. BISZKOPT: Przygotowane cisto przelać do wysmarowanej blachy i piec przez ok35-45min. w temp.170 C. Po upieczeniu przekroić na pół.
  • 3. WYKONANIE MASY: Bułki zalać 2 szklankami mleka, odstawić aby zmiękły, rozdrobnić widelcem na drobno,ale nie odlewać mleka. 1 szklankę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki i wiórki. Gotować 5 min(na wolnym ogniu). Odstawić do wystygnięcia.
  • 4. MASA: Masło i margarynę utrzeć i po jednej łyżce dodawać wystudzoną masę. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć na to połowę masy, potem przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę masy.
  • 5. NA WIERZCH MASY: Rozpuścić na patelni masło z cukrem, dodać wiórki i podsmażyć na ciemno. wystudzić i wklepać na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować