Kwiaty w cukrze

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Stary, prawie zapomniany przepis z czasów Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Teraz jest okazja do jego wypróbowania bo juz pojawiły sie fiołki.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - kwiaty fiołka lub płatki róży (mogę być też inne kwiaty jadalne): 1 sztuka
    - cukier: 1 sztuka

Kwiaty w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwiaty w cukrze 1. Kwiaty przebrać i w razie potrzeby oczyścić, ale nie płukać w wodzie. Z płatków róży obciąć białe końcówki. Układać w słoiku warstwami kwiaty i cukier i wszystko dokładnie ugniatać. Pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić cukier. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
    Proporcje zależą od wielkości słoika. Połowę powinny stanowić kwiaty.

    Moim zdaniem najlepsze są fiołki i róża ze względu na miły aromat. Takie kwiaty można wykorzystywać do dekoracji ciast i deserów a cukier do aromatyzowania herbaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy