Kwiaty w cieście

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wiosenno-letnie, proste i ciekawe danie, z pogranicza obiadu i deseru. Zdrowe jest już samo przygotowanie: należy pójść na spacer w jakieś czyściutkie miejsce, gdy kwitną akacje i biały bez, zerwać kilka - kilkanaście kwiatostanów (nie myć!); w ogrodzie znajdziemy ledwo wybarwione pąki lub mało rozwinięte kwiaty liliowca. Po powrocie do domu przygotowujemy ciasto nieco gęściejsze, niż na naleśniki: mieszamy 2 jajka, szklankę mąki, szczypta soli, mleko lub mleko z wodą mineralną - do uzyskania konsystencji gęstej śmietany; każdy kwiat zanurzamy w cieście trzymając za ogonek i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem np. rzepakowym. Smażymy na złoty kolor, Podajemy z cukrem pudrem lub sokiem do polania.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 kwiatostanów robinii zw, akacją;
    10 średnich kwiatostanów czarnego bzu;
    10 wybarwionych pąków lub świeżych kwiatów liliowca
    2 jajka
    1,5 szklanki mąki
    mleko lub mleko z wodą mineralną - ok. 1/2 l (zależy od gęstości ciasta - można dodać mniej lub więcej płynu);
    szczypta soli;
    cukier puder lub sok do posypania/ polania usmażonych racuchów;
    olej rzepakowy do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Kwiaty w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe (mieszamy jajka, mąkę, mleko z wodą i sól). Kwiatostany trzymając za ogonek zanurzamy w cieście , kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe, z cukrem pudrem do posypania lub sokiem do polania. Przy większej okazji można wykorzystać świeże "półprodukty" do dekoracji półmiska.

Porady

Sterczące z racuszka ogonki możemy wykorzystać jako "uchwyt" i nie używać sztućców... Akacja i liliowiec są dość neutralne w smaku, czarny bez ma wyraźny, nieco pikantny smak. Ja nie próbowałam jeść racuszków z kwiatami inaczej niż na słodko, ale kto wie? Może warto rozważyć je jako dodatek np. do pieczonego kurczaka?

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować