Kwiaty dzikiego bzu w cieście

4.5 (175 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniałe aromatyczne racuchy. W Galicji nazywane "cesarskimi naleśnikami". Przepis pochodzi z książki "Kwiatowa uczta".

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 1 szklanka
    - mąka: 0.75 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - cukier: 1.5 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - kwiatostany dzikiego bzu (czarnego): 8 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kwiaty dzikiego bzu w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiatostany dzikiego bzu delikatnie opłukać.
  • 2. Pozostałe składniki zmieszać do uzyskania gładkiego dosyć gęstego ciasta.
  • 3. Kwiatostany bzu czarnego maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • 4. Podawać oprószone cukrem pudrem, polane miodem lub z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować