Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym to przysmak dawnych lat. Na taki przysmak mogą sobie pozwolić dzisiaj właściciele ogrodów i działek, którzy hodują dynię. Smażone kwiaty dyni smakują przyjemnie i słodkawo. Smak nadaje im ciasto naleśnikowe. Można je doprawić w dowolny sposób, tak jak lubimy, polecam!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g kwiatów dyni
    1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki
    szczypta cukru
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    100 g żółtego sera
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Zmiksować dokładnie mleko z mąką, olejem, jajkiem i szczyptą cukru. Powinno wyjść nie za gęste i nie za wodniste. Do ciasta naleśnikowego dodać ser żółty starty na małych oczkach, wymieszać.
  • smażone kwiaty dyni 2. Umyte kwiaty zanurzać w cieście trzymając je nad pojemnikiem z ciastem aby nadmiar ciasta spłynął. Tak przygotowane kwiaty kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu układać kwiaty na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, ponieważ takie smakują o wiele lepiej niż na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować