Kwiaty bezowe - dekoracja ciast i deserów

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kwiaty bezowe to idealna i bardzo smaczna dekoracja ciast i deserów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • szklanka białek
    2 szklanki drobnego cukru łatwo rozpuszczalnego do kremów i ciast
    125 ml wody
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    opcjonalnie pasta waniliowa dla aromatu

    barwniki spożywcze
    tylki do listków i płatków kwiatów
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Beza Dodatki

Kwiaty bezowe - dekoracja ciast i deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • syrop 1. Do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  • kropla 2. Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
  • beza 3. W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynamy ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowa beza jest gładka, lśniąca i trzyma formę.
  • 4. Bezę barwimy na kilka kolorów. Do zabarwienia bezy można użyć zarówno barwników żelowych jak i tych w proszku.
  • kwaity i listki 5. Za pomocą tylek do płatków kwiatów robimy dowolne kwiatki, a za pomocą tylki do listków wyciskamy zielone listki. Kwiaty i listki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • gotowe kwiaty 6. Bezy suszymy przez 3 godziny w piecyku nagrzanym do 75°C.
    Ususzone i ostudzone bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie nabierały wilgoci.

Porady

Tak przygotowane kwiaty bezowe to wspaniała, jadalna dekoracja tortów i deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować