Kwiaty bezowe to idealna i bardzo smaczna dekoracja ciast i deserów.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
szklanka białek
2 szklanki drobnego cukru łatwo rozpuszczalnego do kremów i ciast
125 ml wody
łyżeczka cream of tartar
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie pasta waniliowa dla aromatu
barwniki spożywcze
tylki do listków i płatków kwiatów
Kwiaty bezowe - dekoracja ciast i deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
2.Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
3.W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynamy ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowa beza jest gładka, lśniąca i trzyma formę.
4.Bezę barwimy na kilka kolorów. Do zabarwienia bezy można użyć zarówno barwników żelowych jak i tych w proszku.
5.Za pomocą tylek do płatków kwiatów robimy dowolne kwiatki, a za pomocą tylki do listków wyciskamy zielone listki. Kwiaty i listki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Bezy suszymy przez 3 godziny w piecyku nagrzanym do 75°C.
Ususzone i ostudzone bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie nabierały wilgoci.
Porady
Tak przygotowane kwiaty bezowe to wspaniała, jadalna dekoracja tortów i deserów.
Komentarze