Kwiatuszki z różaną konfiturą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo eleganckie kruche ciasteczka. Nie można przejść obok nich obojętnie.

  • 20 min

Składniki:

  • - 60 dkg mąki pszennej
    - 250 g masła
    - 1/2 szklanki cukru
    - cukier waniliowy
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 4 łyżki kwaśnej śmietany
    - szczypta soli
    - konfitura z różą
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kwiatuszki z różaną konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwiatuszki z różaną konfiturą 1. - Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli.
    - Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną.
    - Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
    - Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wycinać foremką kwiatki.
    - W połowie ciastek wyciąć w środku małe kwiatuszki.
  • Kwiatuszki z różaną konfiturą 2. - Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    - Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut.
    - Ciepłe ciastka smarować konfiturą różaną, na to kłaść ciastka z wyciętym środkiem.
    - Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Można kupić specjalne foremki do wycinania wraz ze środkiem, w różnych kształtach: kółka, serca, kwiatki, gwiazdki. Na konfiturze cukier się rozpuści i będzie widoczny śliczny środek kwiatka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować