Kwiatuszki z kiełbasek i ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 35 min

Takie kwiatuszki to smaczna, szybka i ładnie wyglądająca przekąska. Idealnie smakują z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
    5-6 cienkich kiełbasek (użyłam białych; mogą być parówki)
    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Kwiatuszki z kiełbasek i ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09cv8qy 1. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru i pokroić na 5-6 prostokątów.
  • image-1fej6rd 2. Kiełbaski ułożyć na cieście.
    Każdą z nich ciasno zawinąć w osobny prostokąt, naciąć ostrym nożem - co 6-7 mm (nie do końca) i zwinąć w kółko.
  • image-1r8agti 3. Końce należy delikatnie spiąć za pomocą wykałaczki.
  • image-23a196l 4. Kwiatuszki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  • image-1o5c941 5. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut 180 stopniach.

Porady

Można użyć dowolnych kiełbasek, pamiętając aby były długie i cienkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kiełbasa Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować