Kwiatuszki w doniczkach

0 (0 ocen)

Wyglądają i smakują pysznie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - niepełna szklanka cukru pudru (około 150 ml)
    - 1 szklanka (220ml) mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Krem:
    - 250g masła
    - 250g cukru pudru
    - 2 łyżki mleka
    - 2 łyżeczki esencji waniliowej

    Masa cukrowa:
    - 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
    - 3 łyżeczki glukozy
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 50 ml gorącej wody

    Dodatkowo:
    -ciastka OREO lub ciemne markizy,
    -brzoskwinie z puszki,
    -wiśnie w likierze.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kwiatuszki w doniczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gładka masę. Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy dodajemy ubite wcześniej białka i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowane ciasto musi zachować puszystość. Kolejnym krokiem będzie przelanie ciasta do tortownicy. Tortownicę wysmarowujemy margaryną bądź masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Czekamy, aż ostygnie.
  • 2. Masa: Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy jakieś 5-7 min. Potem wlewamy 2 łyżki mleka i ponownie miksujemy dotąd, aż masa będzie jednolita.
  • 3. Gdy już mamy zimny biszkopt to przekrawamy go na 3 lub 4 koła.
    Wykrawamy mniejsze części (wielkości naszych doniczek).
    Na spód doniczki wkładamy biszkopt, smarujemy masą i kładziemy na nią owoce. Tak postępujemy z każdą warstwą. Ostatnia warstwa: biszkopt i krem.
  • 4. Ciastka OREO trzemy na tarce (bez tego kremu białego) i posypujemy krem który mamy w doniczkach.
  • Kwiatki w doniczkach 5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy cukrowej. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy glukozę. Energicznie mieszamy. Gdy już się rozpuści na stolnicę wysypujemy cukier puder i wlewamy wcześniej zrobioną żelatynę(jeszcze ciepłą). Zagniatamy, dodajemy barwniki i formujemy kwiatuszki.
    Dekorujemy.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
maślane ciasteczka

To może cię zainteresować