Kwiatuszki kruche z masą waniliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier i wanilię utrzeć na gładką masę. Wsypać mąkę krupczatkę i ziemniaczaną i całość zagnieść razem. Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm.Wstawić do ochłodzenia do lodówki ok. 30 min. za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Pamiętamy, żeby zawsze była parzysta liczba wyciętych kształtów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180*C przez około 10 -12 minut.
Masa waniliowa: masło utrzeć z cukrem pudrem dodać 1 żółtko, dodać aromat waniliowy dokładnie wszystkie składniki utrzeć na jednolity krem. Ostudzone ciastka przełożyć waniliowym kremem. ( tak mniej więcej około 1 łyżeczka masy na każde ciasteczko).
Komentarze