Kwiatowe ciasteczka

5 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 130 g
    mąka orkiszowa 40 g
    masło lub margaryna 85 g
    cukier puder 50 g
    herbata matcha do 1/4 łyżeczki + szczypta soli
    kwiatki ( bratki, floksy ) około 20 sztuk
    małe listki mięty około 40 sztuk
    białko + 1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kwiatowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kwiatowe ciasteczka 1. Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek.
    Kwiaty i listki mięty oczyścić.
    Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matchą i solą, dodać pokrojone zimne masło.
    Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić.
  • 2. Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm.
    Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem.
    Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić.
    Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.
    Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia.
    Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Kwiaty jadalne Mąka orkiszowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Krucho drożdżowe ciasteczka

To może cię zainteresować