Kwiatkowy tort dla dziewczynki

0 (0 ocen)

Klasyczny, nietrudny torcik na wielką i małą okazję. Biszkopt przełożony bitą śmietaną i malinami, udekorowany różowym kwiatkiem zrobi wrażenie, nie tylko na kilkulatce.

Składniki:

  • BISZKOPT - 2 lub 3 blaty

    MASA:
    400ml śmietany kremówki
    400g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    DODATKOWO:
    poncz (100ml wody, sok wyciśnięty z połowy cytryny i cukier puder) do nasączenia biszkoptu
    maliny lub dżem malinowy do przełożenia blatów tortu
    czerwony barwnik spożywczy

Kwiatkowy tort dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt można upiec z ulubionego przepisu lub kupić gotowy. Przekroić go na 2 lub 3 blaty.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Następnie dodać cukier puder i sok z wyciśniętej cytryny. wymieszać do połączenia. 1/3 masy odłożyć na później (do dekoracji tortu).
  • 3. Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć część masy kremowej, na to ułożyć maliny. Przykryć 2 blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć część masy kremowej, na to ułożyć maliny. Przykryć 3 blatem.
  • 4. Pozostałą cześć kremu zabarwić barwnikiem, tort udekorować szprycą cukierniczą.
  • 5. Tort schłodzić przez minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy