Klasyczny, nietrudny torcik na wielką i małą okazję. Biszkopt przełożony bitą śmietaną i malinami, udekorowany różowym kwiatkiem zrobi wrażenie, nie tylko na kilkulatce.
DODATKOWO:
poncz (100ml wody, sok wyciśnięty z połowy cytryny i cukier puder) do nasączenia biszkoptu
maliny lub dżem malinowy do przełożenia blatów tortu
czerwony barwnik spożywczy
Kwiatkowy tort dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt można upiec z ulubionego przepisu lub kupić gotowy. Przekroić go na 2 lub 3 blaty.
2.Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Następnie dodać cukier puder i sok z wyciśniętej cytryny. wymieszać do połączenia. 1/3 masy odłożyć na później (do dekoracji tortu).
3.Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć część masy kremowej, na to ułożyć maliny. Przykryć 2 blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć część masy kremowej, na to ułożyć maliny. Przykryć 3 blatem.
4.Pozostałą cześć kremu zabarwić barwnikiem, tort udekorować szprycą cukierniczą.
5.Tort schłodzić przez minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.
Komentarze