Idealna przekąska musi być kolorowa i szybka w przygotowaniu. Takie właśnie są te pomidorkowo-łososiowe kwiatuszki.
20 min
Składniki:
10 małych pomidorków
100 g wędzonego łososia
150 g naturalnego serka kanapkowego np. Philadelfia
garść świeżego szpinaku lub 100 g mrożonego
1 ząbek czosnku
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól
oliwa z oliwek
Kwiatki z łososiem i serkiem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak umyć lub rozmrozić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać ząbek czosnku (w całości) i szpinak. Posolić i poddusić przez kilka minut pod przykryciem. Gotowy szpinak przestudzić, a następnie zmiksować rozdrabniaczem.
2.Serek połączyć ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Przechowywać w lodówce do momentu nadziewania pomidorków.
3.Pomidorki umyć i naciąć na krzyż, pozostawić w całości podstawę. Delikatnie rozchylić tworząc płatki kwiatków. Jeśli miąższ pomidorków jest wodnisty można go wydrążyć.
4.Do każdego pomidorka wsadzić kawałek łososia, a następnie wycisnąć trochę szpinakiwego serka. Udekorować łososiem i ułożyć na lisciach szpinaku lub sałaty, skropić oliwą, posypać świeżowcu mielonym pieprzem.
Komentarze