KWIATKI z ŁOSOSIEM i SERKIEM SZPINAKOWYM

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealna przekąska musi być kolorowa i szybka w przygotowaniu. Takie właśnie są te pomidorkowo-łososiowe kwiatuszki.

  • 20 min

Składniki:

  • 10 małych pomidorków
    100 g wędzonego łososia
    150 g naturalnego serka kanapkowego np. Philadelfia
    garść świeżego szpinaku lub 100 g mrożonego
    1 ząbek czosnku
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    sól
    oliwa z oliwek

    dodatkowo do dekoracji:
    świeży szpinak lub sałata

Kwiatki z łososiem i serkiem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak umyć lub rozmrozić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać ząbek czosnku (w całości) i szpinak. Posolić i poddusić przez kilka minut pod przykryciem. Gotowy szpinak przestudzić, a następnie zmiksować rozdrabniaczem.
  • 2. Serek połączyć ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Przechowywać w lodówce do momentu nadziewania pomidorków.
  • przekrojone pomidorki 3. Pomidorki umyć i naciąć na krzyż, pozostawić w całości podstawę. Delikatnie rozchylić tworząc płatki kwiatków. Jeśli miąższ pomidorków jest wodnisty można go wydrążyć.
  • 4. Do każdego pomidorka wsadzić kawałek łososia, a następnie wycisnąć trochę szpinakiwego serka. Udekorować łososiem i ułożyć na lisciach szpinaku lub sałaty, skropić oliwą, posypać świeżowcu mielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy