Kwiatki z kiełbasą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwki odsączyć z zalewy. Kiełbaski pokroić w kawałki 2 cm.
Ciasto francuskie rozłożyć. Kroić wzdłuż krótszego boku paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek przekroić na pół.
Każdy pasek zlepić ze sobą końcówkami. Uformować okrąg. Ułożyć 3 okręgi przy sobie (dłuższym bokiem), jeden przy drugim. W każdym okręgu włożyć z jednej strony oliwkę a z drugiej kawałek kiełbaski. Jeżeli w pierwszym z lewej strony była oliwka a z prawej kiełbasa to w drugim włożyć z lewej strony kiełbasę a z prawej oliwkę, natomiast w trzecim z lewej strony oliwkę a z prawej kiełbaskę. Środki okręgów zlepić razem formując kwiatka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 - 40 minut w 180 - 200 st C. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smakują i na ciepło i na zimno.
Komentarze