Kuchnia kaszubska charakteryzująca się wyrazistym smakiem.
40 min
Składniki:
litr wywaru mięsno-warzywnego (u mnie z żeberek i włoszczyzny)
2 szklanki kwasu z kiszonej kapusty
30 g suszonych grzybów
łyżka masła
łyżka mąki
sól ,pieprz
Kwasówka smołdzińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby myjemy ,zalewamy wodą ,moczymy przez noc ,a następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły ,do miękkości. Grzyby wyciągamy ,kroimy ,wrzucamy do gorącego bulionu mięsno-warzywnego i soku z kapusty. Dolewamy wywar z grzybów. Zagotowujemy i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę ,ugotowanymi osobno.
Komentarze