Kwaśno-pikantna zupa grzybowa

5 (1 ocen)

  • 35 min

Lekko kwaskowa i niezbyt ostra zupa. Grzyby shiitake i mun można zastąpić pieczarkami.

  • 35 min

Składniki:


  • duży filet z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    kawałek świeżego imbiru (ewentualnie w proszku)
    2 dymki
    4 grzyby shiitake (opcjonalnie pieczarki)
    garść grzybków mun
    100 g pędów bambusa
    1,5 l rosołu z kury
    papryczka chilli
    3 łyżki octu
    sos sojowy
    łyżka mąki ziemniaczanej
    cukier brązowy
    Opcjonalnie opakowanie makaronu ryżowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kwaśno-pikantna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwaśno-pikantna zupa grzybowa 1. Filet płuczemy w zimnej wodzie ,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w wąskie paski.
    Dymki czyścimy ,płuczemy i kroimy drobno razem ze szczypiorkiem. Szczypior pozostawiamy. Pędy bambusa osączamy i kroimy w paski. Grzyby shittake i mun zalewamy wrzątkiem ,zostawiamy w wodzie aż zmiękną ,po czym osączamy.
    Rosół gotujemy ,dodajemy do niego drobno posiekaną papryczkę chilli. Przyprawiamy sosem sojowym ,dodajemy dymkę ,mięso ,posiekany czosnek i imbir ,pędy bambusa oraz grzyby (pokrojone w małe kawałki). Całość gotujemy 15 min na średnim ogniu.
    W szklance mąkę ziemniaczaną i oset mieszamy ,wlewamy do zupy i zagotowujemy. Do smaku zupę doprawiamy cukrem ,sosem sojowym oraz pieprzem.
    Zupę nalewamy do talerzy ,posypujemy szczypiorem.
    Zupę można podać z makaronem ryżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować