Wspaniała w okresie jesienno - zimowym, pełna witamin, rozgrzewająca, pożywna - żywiecka kwaśnica! ;)
4 godz. 10 min
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
3 l wody
1 duża cebula
garść suszonych grzybów
800 g schabu z kością
1 duży por
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
10 ziarenek pieprzu
500 g niedużych ziemniaków
1 łyżeczka smalcu
Kwaśnica po żywiecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy umyte mięso, obrane marchewki, pietruszkę oraz selera, pora oraz garść namoczonych i posiekanych grzybów. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aromatyczny bulion przez około dwie - trzy godziny.
Następnie wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i kroimy na porcje. Cebulę smażymy na złoty kolor na odrobinie smalcu.
W osobnym garnku gotujemy kapustę w wodzie, w której wcześniej moczyliśmy grzyby.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i ziarnami pieprzu.
Doprawiamy wywar, dodajemy wodę z obgotowanej kapusty.
Na talerze wykładamy porcję kapusty kiszonej oraz mięsa, zalewamy gorącą kwaśnicą.
Komentarze