Kwaśnica po żywiecku

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Wspaniała w okresie jesienno - zimowym, pełna witamin, rozgrzewająca, pożywna - żywiecka kwaśnica! ;)

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
    3 l wody
    1 duża cebula
    garść suszonych grzybów
    800 g schabu z kością
    1 duży por
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki soli
    10 ziarenek pieprzu
    500 g niedużych ziemniaków
    1 łyżeczka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Kapusta kiszona

Kwaśnica po żywiecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy umyte mięso, obrane marchewki, pietruszkę oraz selera, pora oraz garść namoczonych i posiekanych grzybów. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aromatyczny bulion przez około dwie - trzy godziny.

    Następnie wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i kroimy na porcje. Cebulę smażymy na złoty kolor na odrobinie smalcu.

    W osobnym garnku gotujemy kapustę w wodzie, w której wcześniej moczyliśmy grzyby.
    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

    W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i ziarnami pieprzu.

    Doprawiamy wywar, dodajemy wodę z obgotowanej kapusty.

    Na talerze wykładamy porcję kapusty kiszonej oraz mięsa, zalewamy gorącą kwaśnicą. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Mięso Warzywa Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować