Kwaśnica według Czarka

5 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, rozgrzewająca kwaśnica ugotowana z domowego kiszenia kapusty.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 słoika 900 ml kiszonej kapusty nie odciskanej i nie płukanej
    3 ziemniaki pokrojone w kostkę
    30 dkg. wędzonego boczku
    3 kiełbaski śląskie
    2 garści pęczaku (żeby nasza kwaśnica była treściwa)
    puszka krojonych pomidorów
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka

    Przyprawy:

    majeranek, czerwona słodka papryka w proszku
    ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i sól do smaku.
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Kwaśnica według czarka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1,5 litra wody gotujemy skórkę z boczku, ziemniaki i pęczak, jednocześnie smażymy pokrojony w kostkę boczek. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy usmażony boczek, tylko bez tłuszczu bo na tym tłuszczu smażymy kapustę kiszoną z sokiem. Podczas smażenia kapusty posypujemy ją majerankiem i mieszamy. Do gotującej się na wolnym ogniu naszej zupki dodajemy pastę rosołową, pokrojone na połówki kiełbaski śląskie i pozostałe przyprawy. Gdy kapusta troszkę się podsmaży wrzucamy ją do garnka i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidory krojone, mieszamy i gotujemy z 15 minut, jak trzeba to doprawiamy do smaku. Gotową zupę wlewamy do talerzy, dodajemy po kawałku kiełbaski i konsumujemy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować