SOK Z KISZONYCH BURACZKÓW

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 96 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Wiele pozytywnych opinii słyszy się na temat soku z kiszonych buraków który podobnie jak i inne kiszone produkty typu ogórki czy kapusta korzystnie wpływają na florę bakteryjną, układ krwionośny czy też ogólną poprawę samopoczucia zwłaszcza po przebytych chorobach a spożywany regularnie wspomaga leczenie różnych chorób. Wiele jest przepisów na sok z kiszonych buraków ja podaję przepis który dostałam od mamy męża. Sok ten byl juz wielokrotnie przygotowywany. Polecam:)

  • 96 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg buraków
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 korzeń selera
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    kawałek korzenia chrzanu

    Zalewa:
    4 litry wody
    3 łyżki cukru
    2 łyżki soli (morskiej)
    1 łyżka kminku

    2 duże szklane słoje lub naczynie emaliowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok Buraczki

Sok z kiszonych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki oczyścić, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i korzeń selera obrać ze skórki i zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Do naczynia lub słoja włożyć warzywa, czosnek oraz obrany ze skórki chrzan.
  • 2. Zalewa:
    Składniki zalewy zagotować, ciepłą zalewą(nie gorącą!) zalać warzywa, naczynie nakryć ściereczką i odstawić na 4 dni. Codziennie warzywa zamieszać drewnianą łyżką. Na czwarty dzień warzywa odcedzić a sok przelać np. do mniejszych słoików. Sok można przechowywać w lodówce kilka dni. Spożywać codziennie według potrzeb.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować