Kwas buraczany

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kiszenie buraków jest bardzo proste i łatwe. Otrzymany w ten sposób zakwas powinien być gęsty, oleisty, ciemnoczerwonej barwy o kwaśno-słodkawym smaku. Barszcz wigilijny przygotowany na naturalnym kwasie buraczanym nie będzie miał sobie równych.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonych buraków,
    kromka chleba razowego,
    2 - 2,5 litra letniej, przegotowanej wody.

Kwas buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć w dużym szklanym słoju, zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki, najlepiej żeby była 2 - 3 cm ponad. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Słój obwiązać gazą i postawić w najcieplejszym miejscu w kuchni. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usunąć pianę, jaka pojawi się na powierzchni.
    Gotowy, klarowny zakwas zlać przez gazę do czystych butelek. W szczelnie zakorkowanych butelkach, w lodówce można go przechowywać przez kilka tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy