KUTIA WIGILIJNA

0 (0 ocen)

  • 60 min

nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tej słodkości.

  • 60 min

Składniki:

  • szklanka łuskanej pszenicy
    szklanka suchego maku
    szklanka mleka
    100 ml miodu (najlepiej spadziowy)
    3 łyżki rodzynek
    2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
    5 daktyli
    5 fig
    parę kropli aromatu migdałowego

Kutia wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego
    dnia ugotować ją do miękkości,ale nie rozgotować. Gotowanie powinno
    trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy
    zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzić na sicie i pozostawić do
    wystygnięcia.

    Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować do miękkości (tak
    długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzić i
    przecedzić na gęstym sicie. 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o
    gęstym sitku.

    Mak połączyć z pszenicą, dodać miód i starannie wymieszać.

    Daktyle i figi pokroić drobno, rodzynki sparzyć. Dodać wraz ze
    skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy.
    Dokładnie wymieszać. Kutię przełożyć do ozdobnej salaterki lub
    miseczki, dowolnie udekorować i schłodzić, gdyż kutia wigilijna
    najlepiej smakuje na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy