Kutia wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego
dnia ugotować ją do miękkości,ale nie rozgotować. Gotowanie powinno
trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy
zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzić na sicie i pozostawić do
wystygnięcia.
Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować do miękkości (tak
długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzić i
przecedzić na gęstym sicie. 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o
gęstym sitku.
Mak połączyć z pszenicą, dodać miód i starannie wymieszać.
Daktyle i figi pokroić drobno, rodzynki sparzyć. Dodać wraz ze
skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy.
Dokładnie wymieszać. Kutię przełożyć do ozdobnej salaterki lub
miseczki, dowolnie udekorować i schłodzić, gdyż kutia wigilijna
najlepiej smakuje na zimno.
Komentarze