Kutia w cieście

0 (0 ocen)

Taka kutia w cieście, po prostu palce lizać

Składniki:

  • Kutia -1 puszka
    mąka szymanowska -0,5 kg
    drożdże -40 g
    mleko -0,5 szkl
    masło lub margaryna -150 g
    jajka -2 szt
    białko -1 szt
    sól -szczypta
    cukier-100 g
    cukier puder do posypania

Kutia w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kutia w cieście 1. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzelić je na 2 części.
  • Kutia w cieście 2. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty. Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki.
  • Kutia w cieście 3. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki.
    Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto.
  • Kutia w cieście 4. Piec w 180 stop.przez 40 minut.
  • Kutia w cieście 5. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
  • Kutia w cieście 6. Gotowe ciasto pokroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy