Kutia na "bogato"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna słodka potrawa wigilijna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg maku
    1/2 kg pszenicy
    10 dkg suszonych moreli
    10 dkg rodzynek królewskich
    10 dkg orzechów włoskich
    10 dkg żurawiny suszonej
    10 dkg suszonego ananasa kolorowego
    10 dkg daktyli
    10 dkg suszonej figi
    10 dkg skórki pomarańczowej
    200 ml płynnego prawdziwego miodu
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia

Kutia na "bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kutia 1. Przygotować wszystkie owoce suszone, morele, figi, daktyle, orzechy pokroić w kostkę.
  • Kutia 2. Pszenicę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia na całą noc. Na drugi dzień jeszcze raz przepłukać, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować 15 minut od chwili zagotowania wody. Odcedzić na durszlaku i pozostawić do ostygnięcia.
  • Kutia 3. Mak sparzyć, przemielić 2 razy przez maszynkę, dodać pszenicę, orzechy, suszone owoce dodać miód, kilka kropel aromatu migdałowego i dokładnie wymieszać,
  • Kutia 4. Przełożyć do salaterki i przybrać suszonymi owocami.

Porady

Do maku według uznania można dodać do smaku cukier puder.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować