Kutia

0 (0 ocen)

Jak co roku na wigilijnym stole,gości u nas kutia

Składniki:

  • 100 g orzechy włoskie zmielone,
    100 g rodzynki,
    500 g cukier,
    4 łyżki miód,
    200 g pszenica,
    300 g mak

Kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę opłukać i odcedzić.
    Następnie zalać pszenicę wodą i ugotować do miękkości.
    Odcedzić pszenicę,przelać zimną wodą.
  • 2. Mak opłucz, sparz, odcedź .
    Zemleć mak z cukrem w maszynce, dodać orzechy włoskie, miód, rodzynki i połączyć z ugotowaną pszenicą.
  • 3. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do chłodnego miejsca

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy