zima za oknem,że aż szkoda wychodzić z domu.. a dawka zdrowego i lekkiego jedzenia przyda się każdemu z nas.. idealne na czas postu, czy zwykły obiad bezmięsny
20 min
Składniki:
opakowanie kaszy kuskus
włoszczyzna ( może być mrożona ) lub
kilka marchewek,
seler,
pietruszka,
por,
pomidorki opcjonalnie ,
oliwki -ewentualnie
jajko - całe
olej
przyprawy do smaku
Kuskusowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.gotujemy wodę na kaszę ,
do miski wsypujemy ziarenka kaszy i zagotowaną wodą zalewamy ok. pół centymetra nad kaszą. - > zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia
2.kaszę i warzywa mieszamy, wbijamy jajko , doprawiamy do smaku .. formujemy kotleciki i smażymy na rumiano na patelni z odrobiną tłuszczu .
3.włoszczyznę gotujemy -> jeśli jest mrożona , to ok. 5 minut. , jeśli nie to do miękkości ... następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Porady
można polać ketchupem,sosem czosnkowym .. lub zastosować jako dodatek do obiadu
Komentarze