kuskusowe kotleciki

0 (0 ocen)

  • 20 min

zima za oknem,że aż szkoda wychodzić z domu.. a dawka zdrowego i lekkiego jedzenia przyda się każdemu z nas.. idealne na czas postu, czy zwykły obiad bezmięsny

  • 20 min

Składniki:

  • opakowanie kaszy kuskus
    włoszczyzna ( może być mrożona ) lub
    kilka marchewek,
    seler,
    pietruszka,
    por,
    pomidorki opcjonalnie ,
    oliwki -ewentualnie
    jajko - całe
    olej
    przyprawy do smaku

Kuskusowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. gotujemy wodę na kaszę ,
    do miski wsypujemy ziarenka kaszy i zagotowaną wodą zalewamy ok. pół centymetra nad kaszą. - > zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia
  • po usmażeniu 2. kaszę i warzywa mieszamy, wbijamy jajko , doprawiamy do smaku .. formujemy kotleciki i smażymy na rumiano na patelni z odrobiną tłuszczu .
  • przed smażeniem 3. włoszczyznę gotujemy -> jeśli jest mrożona , to ok. 5 minut. , jeśli nie to do miękkości ... następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Porady

można polać ketchupem,sosem czosnkowym .. lub zastosować jako dodatek do obiadu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy