Kuskus zapiekany z truskawkami

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Tę pyszną zapiekankę można podać zarówno na obiad, jak i na deser, a jej przygotowanie jest dziecinnie prost.

  • 15 min

Składniki:

  • 250 ml kuskusu
    mleko 2 % (około 600 ml)
    2 łyżki masła
    35 dag truskawek
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    Gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kuskus zapiekany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy mleko, zagotowujemy. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę, mieszamy. Gdy kasza wchłonie całe mleko, wsypujemy połowę cukru, dokładnie mieszamy.
  • 2. Jajka ubijamy około 60 sekund mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy do lekko przestudzonej kaszy, energicznie mieszamy.
  • 3. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy mniej więcej 2/3 kaszy, na nią kładziemy warstwę umytych i pokrojonych w plasterki truskawek. Przykrywamy pozostałą kaszą, posypujemy resztą cukru. Przybieramy pozostałymi truskawkami.
  • 4. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu po upieczeniu posypujemy odrobiną czekolady startej na grubych oczkach.

Porady

Do przygotowania tej zapiekanki możemy również użyć mrożonych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować