Kuskus z kalafiora

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Szybki przepis na kalafior

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    2 garści pietruszki i bazylii
    75 g pestek z dyni lub słonecznika
    sok z ½ cytryny
    oliwa z oliwek
    ½ łyżeczki soli morskiej i czarny pieprz
    200 g świeżego lub mrożonego groszku
    100 g sera feta, rozdrobnionego
    1 mała garść kiełków
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuskus z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj garnej z wodą. Tymczasem posiekać kalafior i rozdrobnić go w mikserze aż do konsystencji drobnego kuskusu. Jeżeli masz mały mikser to, rób to partiami. Wrzucić kalafiora do gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty. Zioła drobno posiekać, uprażyć nasiona z dyni na patelni na małym ogniu, aż będą złote.
    Przecedzić kalafior przez sito i wrzucić do dużej miski.
    Dodać zioła, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz i połączyć wszystko.
    Dodać groszek, nasiona dyni, pokruszony ser feta i dokładnie wszystko wymieszać.
    Udekorować kiełkami.

Porady

Podawać na ciepło lub schłodzone. Można zostawić w lodówce przez kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Groszek Kalafior Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować