1 kalafior
2 garści pietruszki i bazylii
75 g pestek z dyni lub słonecznika
sok z ½ cytryny
oliwa z oliwek
½ łyżeczki soli morskiej i czarny pieprz
200 g świeżego lub mrożonego groszku
100 g sera feta, rozdrobnionego
1 mała garść kiełków
Kuskus z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj garnej z wodą. Tymczasem posiekać kalafior i rozdrobnić go w mikserze aż do konsystencji drobnego kuskusu. Jeżeli masz mały mikser to, rób to partiami. Wrzucić kalafiora do gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty. Zioła drobno posiekać, uprażyć nasiona z dyni na patelni na małym ogniu, aż będą złote.
Przecedzić kalafior przez sito i wrzucić do dużej miski.
Dodać zioła, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz i połączyć wszystko.
Dodać groszek, nasiona dyni, pokruszony ser feta i dokładnie wszystko wymieszać.
Udekorować kiełkami.
Porady
Podawać na ciepło lub schłodzone. Można zostawić w lodówce przez kilka dni.
Komentarze