Sałatka z kaszy kuskus z dodatkiem kapustki brukselskiej, bobu, pomidora i soczystego jabłka. Potrawa w orientalnym tonie smakowym, a to za sprawą przypraw korzennych i prażonych ziaren słonecznika.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2/3 szklanki suchej kaszy kuskus
500 – 600 g oczyszczonej brukselki
300 g wyłuskanego bobu
1 duży mięsisty pomidor (200 g)
1 duże jabłko (200 g)
100 g obranej białej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
lekko osolona woda do gotowania warzyw
Kuskus z brukselką, bobem, pomidorem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Kapustę brukselkę i bób gotować ok. 15 min w lekko osolonej wodzie – w oddzielnych garnkach. Następnie warzywa odcedzić i wystudzić.
Do wystudzonej kaszy dodać posiekaną cebulę, wsypać owoce kolendry, cynamon, kurkumę i paprykę – wymieszać.
2.Dołożyć pokrojoną na mniejsze cząstki brukselkę, bób, pokrojony w kostkę pomidor oraz pozbawione gniazd nasiennych i również pokrojone w kostkę jabłko. Wsypać natkę pietruszki i słonecznik, wlać sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać, po czym połączyć z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Komentarze