kushari كشري….

4.51 (182 ocen)

kushari, كشرى kosheri lub koshari to popularne tradycyjne egipskie danie. Jak to przy daniach kuchni arabskiej dużo garów do zmywania..;) ale warto zrobić bo kushari jest pyszne i zdrowe no i składniki zawsze w domu są...

Składniki:

  • 1 duża cebula- pokrojona
    4 ząbki czosnku
    olej roślinny
    0,5 szklanki ryżu długoziarnistego
    0,5 szklanki soczewicy
    ¾ szklanki przegotowanej ciecierzycy (ja miałam z puszki)
    ¼ łyżeczki czerwonej papryki
    2 łyżeczki kuminu (ja zawsze daję więcej bo uwielbiam ten smak i zapach)
    1 puszka pomidorów
    4 szklanki wody
    1 szklanka makaronu
    2 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kushari كشري…. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego rondla, włożyć przepłukaną soczewicę zalać 2 szklankami wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut, po czym osączyć. Dodać nową wodę do soczewicy, i dorzucić przepłukany ryż. Nadal gotować na wolnym ogniu przez 20 minut lub więcej jeśli potrzeba. W tym samym czasie ugotować makaron, odcedzić.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej dodać przeciśnięty przez prasę czosnek i przyrumienić. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ocet winny i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sos pomidorowy, sól, pieprz do smaku, i kumin. Gotować 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • 3. Na drugiej patelni podsmażyć na brązowo cebulkę. Wyjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym. Wrzucić makaron na patelnię z olejem po cebuli i dosłownie na pół minutki wrzucić na ogień.
  • 4. Do zdjęcia ułożyłam na talerzu na sposób egipski czyli: warstwa ryżu z soczewicą, warstwa makaronu, sos, gotowana cieciorka, i wszystko posypane smażoną cebulką. Potem wszystko razem wymieszałam.....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować