Kurzęce nogi w kapuścianych trzewikach

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam jako samodzielne danie, albo dodatek do obiadu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
    zioła prowansalskie
    kolorowy czosnek
    łyżeczka oleju rzepakowego
    łyżeczka octu jabłkowego
    6 liści młodej kapusty

    400 g pieczarek
    cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól do smaki
    pieprz czarny świeżo mielony

    500 ml przetartych pomidorów z ziołami
    2 łyżki śmietany 18 %
    łyżeczka cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kurzęce nogi w kapuścianych trzewikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurzęce nogi w kapuścianych trzewikach 1. Pałki namoczyć w solance ( 1,5 l +3 łyżki soli) ok. 20 min. Oczyścić, osuszyć i natrzeć ziołami prowansalskimi i kolorowy czosnkiem wymieszanymi z olejem i octem. Odstawić do lodówki na 20 min.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Oczyszczone, umyte, osuszone pieczarki pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, aż zniknie cały sos. Dodać sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony.
    Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie. Zdjąć 6 liści i z tych liści ściąć nerwy.
    Rozkładać pojedynczo liście. Na każdy liść nakładać ok. dwie łyżki przygotowanych, przestudzonych pieczarek i pałkę-nogę, tak żeby wystawała kość. Składać liść na pól, a brzegi podwijać pod spód. Takie porcje układać w naczyniu żaroodporny.
    Przetarte pomidory z ziołami połączyć ze śmietaną, cukrem i solą. Takim sosem zalać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5 godz. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia można zdjąć folię .
    Podawać jako samodzielne danie, albo dodatek do obiadu.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować