Kurzęce nogi w kapuścianych trzewikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki namoczyć w solance ( 1,5 l +3 łyżki soli) ok. 20 min. Oczyścić, osuszyć i natrzeć ziołami prowansalskimi i kolorowy czosnkiem wymieszanymi z olejem i octem. Odstawić do lodówki na 20 min.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Oczyszczone, umyte, osuszone pieczarki pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, aż zniknie cały sos. Dodać sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony.
Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie. Zdjąć 6 liści i z tych liści ściąć nerwy.
Rozkładać pojedynczo liście. Na każdy liść nakładać ok. dwie łyżki przygotowanych, przestudzonych pieczarek i pałkę-nogę, tak żeby wystawała kość. Składać liść na pól, a brzegi podwijać pod spód. Takie porcje układać w naczyniu żaroodporny.
Przetarte pomidory z ziołami połączyć ze śmietaną, cukrem i solą. Takim sosem zalać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5 godz. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia można zdjąć folię .
Podawać jako samodzielne danie, albo dodatek do obiadu.
Smacznego.
Komentarze