Kurze grzebyczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Niedrogie smaczne ciasteczka, szybkie do zrobienia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szkl. mąki
    25 dag ugotowanych i zmielonych ziemniaków
    1/2 szkl. cukru
    5 dag drożdży
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl. mleka
    1/2 kostki margaryny
    1 jajo
    Lukier:
    3 łyżki soku z aronii
    6 łyżek cukru pudru
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem
    konfitura z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Konfitury

Kurze grzebyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurze grzebyki 1. Przygotuj wszystkie składniki. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj do maki ziemniaki, margarynę, mleko , jaja i cukier waniliowy. Zagnieć sprężyste ciasto.
  • Kurze grzebyki 2. Ciasto na noc wstaw do lodówki.
  • Kurze grzebyki 3. Następnego dnia ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj.
  • Kurze grzebyki 4. Rozwałkowane ciasto złóż tak, aby utworzyć 3 warstwy ciasta. Ponownie rozwałkuj. Składanie powtórz 3 razy.
  • Kurze grzebyki 5. Na koniec rozwałkuj. Foremką wytnij koła. Nakładaj konfiturę z czarnej porzeczki i zlepiaj jak pierogi. Stawiaj na blasze lepiej do góry. Posmaruj mlekiem, piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopnie przez 15 minut.
  • Kurze grzebyki 6. Przygotuj lukier. Dokładnie utrzyj sok z cukrem pudrem. Polej grzebyczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować