Kurze grzebyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj wszystkie składniki. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj do maki ziemniaki, margarynę, mleko , jaja i cukier waniliowy. Zagnieć sprężyste ciasto.
2.Ciasto na noc wstaw do lodówki.
3.Następnego dnia ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj.
4.Rozwałkowane ciasto złóż tak, aby utworzyć 3 warstwy ciasta. Ponownie rozwałkuj. Składanie powtórz 3 razy.
5.Na koniec rozwałkuj. Foremką wytnij koła. Nakładaj konfiturę z czarnej porzeczki i zlepiaj jak pierogi. Stawiaj na blasze lepiej do góry. Posmaruj mlekiem, piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopnie przez 15 minut.
6.Przygotuj lukier. Dokładnie utrzyj sok z cukrem pudrem. Polej grzebyczki.
Komentarze