Kurkowo-śmietanowa kołysanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę aż do zeszklenia. Następnie dodajemy umyte wcześniej kurki i dusimy pod pokrywką kilka minut. Później dolewamy rozrobioną połowę kostki rosołowej w połowie szklanki gorącej wody i dalej dusimy.
2.W drugiej połowie szklanki wody (tym razem zimnej) rozrabiamy 2 łyżki mąki i wlewamy potem na patelnię do kurek. Następnie dokładamy 3 łyżki śmietany i mieszamy. Jeśli sos będzie za gęsty, możemy dolać trochę wody. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
3.Pierś kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju lub maśle. Gdy już będzie gotowy do jedzenia mieszamy go z sosem kurkowym.
4.Ostatni element naszego obiadu to ziemniaki gotowane (grillowane) w mikrofalówce. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do foliowego worka (takiego, w którym pieczemy mięso) i dorzucamy mieszankę przypraw (oregano, papryka słodka i pikantna, czosnek, sól, pieprz). Potrząsamy zamkniętym woreczkiem, by przyprawy pokryły ziemniaki. Zawiązany worek wkładamy do mikrofalówki i ustawiamy na mniej więcej 12 minut na największej mocy (można na funkcji GRILL) . Gotowe ziemniaki podajemy z sosem i ozdabiamy rukolą. Smacznego!
Porady
Do ziemniaków w woreczku możemy dorzucić dowolną mieszankę przypraw. Może być to nawet zwykła przyprawa do ziemniaków.
Komentarze