Bardzo lubię te smaczne, zdrowe i posiadające piękny złocisty kolor grzybki:)Podany obiad z ich udziałem powstaje bardzo szybko i prosto. Makaron i sos śmietanowy do tego delikatne w smaku kurki- polecam to połączeni smaków!
Składniki:
Składniki:
• 450-500 gram kurek,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 1 cebula,
• Olej do smażenia (2 łyżki),
• Opakowanie makaronu spaghetti (0,5 kg),
• 250 ml śmietanki 30 %,
• 150 gram sera pleśniowego,
• 0,5 szklanki bulionu drobiowego z kostki,
• Mały pęczek natki pietruszki,
• pieprz, sól do smaku,
Kurkowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki przepłukujemy i osuszamy.
2.Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju (lub maśle). Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowane grzyby. Grzyby obsmażamy, a następnie podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Między czasie przygotowujemy sos śmietanowo- serowy oraz gotujemy makaron.
3.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
4.Sos: Na patelnię lub do garczka przelewamy śmietankę. Dodajemy do niej pokrojony ser pleśniowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenie sera, a później do zagęszczenia. Pod koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gdy sos będzie gotowy łączymy go z makaronem. Porcjujemy na talerze. Na makaron wykładamy przygotowane kurki. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy!
Komentarze