Kurki w sosie z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do obu rodzajów mąki dodać ziemniaki, jajka, sól i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej utoczyć wałek grubości 1 i 1/2 cm. Każdy pokroić skośnie na kawałki 3-cm długości.
Kopytka wkładać partiami do osolonego wrzątku, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Sos kurkowy: Kurki dokładnie myjemy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i dorzucamy kurki, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut, aż kurki będą miękkie. Można na patelnie dodać też kopytka, jeśli chcemy aby były lekko podsmażone i lekko chrupiące a nie takie prosto z wody. Na koniec dodajemy śmietanę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą danie jest gotowe. Podajemy je np. posypane parmezanem, albo listkami bazylii. Smacznego.
Komentarze