KURKI W SOSIE Z KOPYTKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepada za nimi cała moja rodzina :)

  • 60 min

Składniki:

  • KOPYTKA:
    1 kilogram ziemniaków
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    SOS KURKOWY:
    200-250 gramów kurek
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    około 3 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (dałam 15%)
    sól, pieprz do smaku
    Dodatki: np listki bazylii, świeżo starty parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurki w sosie z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do obu rodzajów mąki dodać ziemniaki, jajka, sól i zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej utoczyć wałek grubości 1 i 1/2 cm. Każdy pokroić skośnie na kawałki 3-cm długości.
    Kopytka wkładać partiami do osolonego wrzątku, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
    Sos kurkowy: Kurki dokładnie myjemy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i dorzucamy kurki, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut, aż kurki będą miękkie. Można na patelnie dodać też kopytka, jeśli chcemy aby były lekko podsmażone i lekko chrupiące a nie takie prosto z wody. Na koniec dodajemy śmietanę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą danie jest gotowe. Podajemy je np. posypane parmezanem, albo listkami bazylii. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować