Kurki w sosie śmietanowo-koperkowym na makaronie

4.5 (185 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dla mnie jesień to obowiązkowo dania z grzybów. Jako zapalona maniaczka grzybobrań nie wyobrażam sobie potraw bez nich. Kurki są grzybem nietypowym, chrupiącym, z charakterystycznym posmakiem, pycha!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron: 500 gramów
    - kurki: 3 szklanki
    - śmietana 18% (duża): 1 opakowanie
    - sól, pieprz: 2 łyżeczki
    - cebula: 2 sztuki
    - koper duży pęczek: 1 pęczek
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurki w sosie śmietanowo-koperkowym na makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Kurki oczyszczamy, myjemy, jeśli są duże kruszymy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i przykrywamy.
  • 3. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną drobno dużą cebulę - nie powinna się zrumienić tylko zeszklić.
  • 4. Gdy kurki wypuszczą soki dodajemy zeszkloną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy śmietanę i posiekany drobno koper (ja dodaję go na prawdę bardzo dużo - na jedną patelnię 2 pęczki).
  • 5. Całość mieszamy i chwilę trzymamy jeszcze pod przykryciem. Podajemy z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować