Dla mnie jesień to obowiązkowo dania z grzybów. Jako zapalona maniaczka grzybobrań nie wyobrażam sobie potraw bez nich. Kurki są grzybem nietypowym, chrupiącym, z charakterystycznym posmakiem, pycha!
Kurki w sosie śmietanowo-koperkowym na makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2.Kurki oczyszczamy, myjemy, jeśli są duże kruszymy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i przykrywamy.
3.Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną drobno dużą cebulę - nie powinna się zrumienić tylko zeszklić.
4.Gdy kurki wypuszczą soki dodajemy zeszkloną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy śmietanę i posiekany drobno koper (ja dodaję go na prawdę bardzo dużo - na jedną patelnię 2 pęczki).
5.Całość mieszamy i chwilę trzymamy jeszcze pod przykryciem. Podajemy z makaronem.
Komentarze