Kurki marynowane w zalewie octowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Delikatne, chrupiące leśne kurki marynowane w zalewie octowej.
Idealnie jako przekąska podczas rodzinnych przyjęć czy dodatek do dania głównego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg. kurek
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu
    4 listki laurowe
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżka soli
    3/4 szklanki cukru

Kurki marynowane w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie czyścimy, gotujemy 5 min, odcedzamy.
    Pozostawiamy do wystudzenia.
    Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz przyprawy.
    Gotujemy do rozpuszczenia się soli/cukru.
    Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy grzyby, wlewamy zalewę.
    Zakręcamy, pasteryzujemy we wrzątku 10 min.
    Odstawiamy do góry dnem ,do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy