Joanna Lendzion.
Lubicie kurki? Ja bardzo lubię kurki w śmietanie, czy jako dodatek do jajecznicy. Kurki marynowane w zalewie miodowej skradły moje serce i jak sama nie zbieram grzybów leśnych, tak w tym roku postanowiłam zmienić zwyczaje i wybrać się na zbiory pod czujnym okiem teściowej i teścia. Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Przetwory grzybowe to dla mnie totalna nowość. Zbiory były udane, grzybiarzy też nie brakowało w lesie, a teraz czas na przepis. Kurki są bardzo smaczne, ale i mają wiele cennych składników odżywczych. Korzystnie wpływają na zdrowie, więc warto zrobić parę słoiczków na zimę.
0 (0 ocen)
Porady
1 szklanka = 250 ml Do zalewy możesz dodać pieprz, ziele, listki oraz warzywa następnie po zagotowaniu wybrać i przełożyć do słoików. Słoiki możesz też pasteryzować, zagotować wodę i pozostawić w przykrytym garnku 10 min. słoiki z kurkami następnie wyjąc i odwrócić do góry dnem. Ilość słoików zależy od wielkości kurek.
Komentarze