Kurki marynowane w zalewie miodowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie kurki? Ja bardzo lubię kurki w śmietanie, czy jako dodatek do jajecznicy. Kurki marynowane w zalewie miodowej skradły moje serce i jak sama nie zbieram grzybów leśnych, tak w tym roku postanowiłam zmienić zwyczaje i wybrać się na zbiory pod czujnym okiem teściowej i teścia. Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Przetwory grzybowe to dla mnie totalna nowość. Zbiory były udane, grzybiarzy też nie brakowało w lesie, a teraz czas na przepis. Kurki są bardzo smaczne, ale i mają wiele cennych składników odżywczych. Korzystnie wpływają na zdrowie, więc warto zrobić parę słoiczków na zimę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kurek
    1,5 szklanki wody
    ¼ szklanki octu
    ½ małej marchewki
    1 mała cebula
    1,5 łyżki miodu
    ½ łyżki soli
    ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach - może też być pieprz kolorowy
    4 kulki ziela angielskiego
    4 listki laurowe - małe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grzyby marynowane

Kurki marynowane w zalewie miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki umyj i oczyść.
    Nie jestem specjalistką od mycia grzybów, ale napiszę wam jak je oczyściłam. Całość kobiałki przesypałam do miski i zalałam gotowaną wodą, zamieszałam łyżką, odczekałam dosłownie minutkę, dwie i odlałam wodę i jeszcze raz czynność powtórzyłam, następnie grzybki wyłożyłam łyżką cedzakową.
    Możecie mi dać znać w komentarzach pod wpisem jak Wy oczyszczacie takie grzybki.
    Następnie przygotuj zalewę.
    Marchewkę obrałam i pokroiłam w cieniutkie plasterki.
    Cebulę obrałam i pokroiłam w cieniutkie piórka.
    Wrzuciłam po parę piórek do słoika cebuli, plasterki marchewki,
    Wodę wlej do małego rondelka, wlej ocet, miód i na koniec wsyp sól.
    Całość zagotuj.
    Do słoików na dno wrzuć po parę piórek cebuli, plasterków marchewki, rozsyp pieprz i do każdego słoika wrzuć po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym.
    Nałóż kurki do wyparzonych słoików, zalej zalewą z rondelka tak, żeby kurki były zakryte. Ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć.
    Dobrze jest przykryć słoiki grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.

Porady

1 szklanka = 250 ml Do zalewy możesz dodać pieprz, ziele, listki oraz warzywa następnie po zagotowaniu wybrać i przełożyć do słoików. Słoiki możesz też pasteryzować, zagotować wodę i pozostawić w przykrytym garnku 10 min. słoiki z kurkami następnie wyjąc i odwrócić do góry dnem. Ilość słoików zależy od wielkości kurek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować