Kurki czy motylki?

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jeśli mamy kurki świeże lub mrożone to zapowiada się świetny obiad!

  • 25 min

Składniki:

  • pół paczki makaronu kokardki (farfalle)
    Garść kurek (mrożonych lub świeżych)
    30 dag wędzonego boczku lub dobrej szynki
    20 dag żółtego sera
    pół szklanki słodkiej śmietanki (18 lub 36%)
    garść koperku lub natki pietruszki (może być mrożona)
    sól, pieprz do smaku

Kurki czy motylki? - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie boczku i kurek 1. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.
    W międzyczasie smażymy na złoto boczek pokrojony w słupki, a następnie dodajemy do niego kurki (można je pokroić - ja lubię kurki w całości).
    Gdy grzyby już dobrze się przesmażą wlewamy śmietankę i dodajemy żółty ser.
    Chwilę podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię, mieszając dokładnie z sosem. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Porady

To danie można wykonać w wersji szpinakowej zamiast kurek. Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie mozarelli lub sera pleśniowego do sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy