Kurki - babeczki

  • wyświetlono: 589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Babeczki - kurki pięknie prezentują się na wielkanocnym stole czy kinderbalu :). Banan, kokos i nuta ziela angielskiego pozytywnie zaskoczy niejednego poszukiwacza nowych smaków :)

edyta-eb3
  • 120min

Składniki

CIASTO
- 100g miękkiego masła
- ½ szkl. cukru
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 szkl. mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego ziela ang.
- szczypta soli
- 2/3 szklanki purre bananowego (z ok.1/1,5 średniego banana)
- 1/3 szklanki jogurtu bananowego
- 3 łyżki mleka lub mleka z kokosa
- tabliczka białej czekolady (posiekana na kawałki)

KREM ŚMIETANKOWY
- 8 łyżek serka mascarpone
- 4 łyżki śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru

DODATKI
- 4 szkl. uprażonych wiórek kokosowych (startych na tarce lub gotowych z torebki)
- czekoladowe pieguski na „oczka”
- całe migdały na „dzióbki”
- czerwone żelki na „grzebień” i „łapki”






Sposób przygotowania przepisu:

Kurki - babeczki

  • 1. Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Suche składniki: sól, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, czekoladę oraz ziele angielskie mieszamy i dodajemy do masy. Następnie wlewamy mleko, jogurt oraz bananowe puree. Składniki mieszamy przez chwilę, aż do połączenia. Babeczki pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut.
  • 2. Aby przygotować wiórki z kokosa, najpierw musimy uporać się z tym dużym orzechem. Szukamy na nim trzech czarnych wgłębień, robimy otwory za pomocą korkociągu lub śrubokrętu. Przelewamy mleko do miseczki. Tępą stroną noża uderzamy w kokos tak, aby rozpadł się na dwie części. Oddzielamy białą warstwę od skorupy. Obieramy ją ze skóry i ścieramy na tarce. Na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu wrzucamy partiami wiórki, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.
  • 3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
  • 4. Przestudzone muffinki odwracamy. Smarujemy dookoła kremem i tworzymy na górze kopułę. Następnie posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy w miejsce oczek czekoladowe kółeczka. Migały utworzą nam dzióbki, a czerwone żelki - grzebienie i łapki.
PPWS_12-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylabita śmietanababeczkibanankokosWielkanockurkimuffinki

Komentarze

Podobne przepisy

image-0n46edy

Dodane przez: monika01

Babeczki

Łatwe i szybkie do przyrządzenia

Babeczki szarlotki

Dodane przez: RedakcjaPP

Babeczki szarlotki

Z tej ilości składników wychodzi...

Babeczki kakaowe

Dodane przez: justi2401

Babeczki kakaowe

Proste, pyszne i puszyste babeczki...

Babeczki łaciate

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Babeczki łaciate

Takie łaciate babeczki zanikają...

Domowe babeczki

Dodane przez: Agnisia

Domowe babeczki

Jest to szybki i łatwy w wykonaniu...

Babeczki

Dodane przez: Efcia

Babeczki

Są łatwe w wykonaniu i doskonale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE