Kurka po wietnamsku

5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W ten sposób przyrządzają kurczaka moi znajomi z Wietnamu. Zawsze robi wrażenie na gościach.

Składniki:

  • ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 2 cebule
    ● puszka ananasa
    ● szczypta curry
    ● sól
    ● świeżo zmielony pieprz
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● olej słonecznikowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurka po wietnamsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy
    w cienkie plastry. Smażymy
    na rozgrzanym oleju. Dodajemy
    curry, aby cebula nabrała
    żółtego koloru.
  • 2. Filety kroimy w kostkę.
    Wkładamy do cebuli i smażymy
    na złoto. Doprawiamy
    solą i sporą ilością pieprzu.
  • 3. Ananasa osączamy (syrop
    zachowujemy), kroimy
    w kostkę i dodajemy do mięsa.
    Smażymy ok. 5 minut.
  • 4. Wlewamy syrop i dusimy
    ok. 15 minut. Mąkę dokładnie
    mieszamy z 1/3 szklanki
    zimnej wody. Wlewamy do
    mięsa pod koniec gotowania.
    Chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wietnamska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować