Kurczę pieczone wcale nie blade

0 (0 ocen)

Pyszny, soczysty kurczak

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
    4 duże ząbki czosnku
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    1 łyżka soli
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy z pestek winogron

Kurczę pieczone wcale nie blade - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak przyprawiony 1. Kurczaka myję, oczyszczam z pozostałości piór i osuszam papierowym ręcznikiem. Do miseczki wkładam przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy oraz ocet i olej.Mieszam wszystko dokładnie i nacieram kurczaka.Owijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.
  • 2. Następnie kurczaka wkładam do rękawa do pieczenia. Piekę przez ok 1,5 w nagrzanym do 190*C piekarniku kuchenki, albo bez folii w piekarniku halogenowym.Piekąc w folii rozcinam ją na 20 minut przed końcem pieczenia aby skórka się mocniej zarumieniła i była chrupka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy