Kurcze pieczone

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Soczyste i delikatne mięsko, chrupiąca skórka... mmm :) Smakowity pomysł nie tylko na świąteczny obiad ;p

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok 1,5- 2 kg

    marynata:

    3 łyzki oliwy z oliwek
    3 łyżki musztardy chrzanowa
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    majeranek

Kurcze pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w marynacie 1. Kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
    Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty i natrzyj kurczaka. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki.
  • 2. Po ok. 24 godzinach, gdy kurczak już przejdzie marynatą przełóż go do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym do tem. 180 - 200C piekarniku przez ok. 1,5- 2 godzin.

    W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj kurczaka sosem który uwolni się do naczynia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy