Kurczakowe tingas w pikantnym sosie i z marynowaną papryką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Aromatyczny kurczak w pikantnym sosie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 2-3 piersi z kurczaka
    - 1 awokado pokrojone w plasterki
    - 1/2 łyżeczki soli czosnkowej lub 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
    - kilka plastrów ananasa (z puszki lub świeżego)
    - 1 mała cebula
    - 1/2 łyżeczki kminku
    - 8 tortilli (kukurydzianych lub pszennych)
    - 1 szklanka soku pomarańczowego
    -1 puszka pomidorów (pieczonych lub zwykłych)
    - 1/2 szklanki startego żółtego sera
    - 1/4 łyżeczki cynamonu
    - 1/2 łyżeczki imbiru
    - 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli
    - odrobina czarnego pieprzu
    - Do przybrania przed podaniem: odrobina kwaśnej śmietany, plasterki limonki i awokado i odrobina posiekanej kolendry

    Na marynowane papryczki potrzeba:

    - 3 ostre papryczki (np, jalapeno)
    - 1 łyżka tequili (można zastąpić wódką)
    - 2 łyżki brązowego cukru
    - 1/3 szklanki octu jabłkowego
    - 1 puszka Chipotle Adobados Clemente w sosie własnym
    - kilka plasterków limonki
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczakowe tingas w pikantnym sosie i z marynowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki kroimy w plasterki (nasiona możemy zostawić dla zaostrzenia smaku). Przygotowujemy zalewę: cukier rozpuszczamy w occie i dodajemy tequilę, a także plasterki limonki. Papryczki zalewamy w słoiku, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Marynujemy co najmniej 1 godzinę. (Moje papryczki marynowałam 2 dni).
  • 2. Piersi z kurczaka solimy, nacieramy czosnkiem i pieprzem. Smażymy na złoto na małej ilości oliwy.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym mieszamy sok pomarańczowy, pomidory, cynamon, imbir, cebulę pokrojoną w kosteczkę, papryczki chipotle, cukier, sól, kminek, kawałki ananasa i odrobię czarnego pieprzu.
  • 4. Kurczaka pieczemy w sosie ok. 2 godziny w temperaturze 180 C.
  • 5. Kiedy kurczak jest upieczony rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców.
  • 6. Tortille opiekamy nad palnikiem kuchni gazowej. Na patelni układamy tortille i posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy drugą tortillą. Podsmażamy chwilę, aż ser się roztopi.
  • 7. Na każdej tortilli układamy porcję kurczaka z sosem, kleks ze śmietany, kawałki awokado, posiekaną kolendrę, i marynowane papryczki jalapeno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować