Kurczakowe tingas w pikantnym sosie i z marynowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczki kroimy w plasterki (nasiona możemy zostawić dla zaostrzenia smaku). Przygotowujemy zalewę: cukier rozpuszczamy w occie i dodajemy tequilę, a także plasterki limonki. Papryczki zalewamy w słoiku, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Marynujemy co najmniej 1 godzinę. (Moje papryczki marynowałam 2 dni).
2.Piersi z kurczaka solimy, nacieramy czosnkiem i pieprzem. Smażymy na złoto na małej ilości oliwy.
3.W naczyniu żaroodpornym mieszamy sok pomarańczowy, pomidory, cynamon, imbir, cebulę pokrojoną w kosteczkę, papryczki chipotle, cukier, sól, kminek, kawałki ananasa i odrobię czarnego pieprzu.
4.Kurczaka pieczemy w sosie ok. 2 godziny w temperaturze 180 C.
5.Kiedy kurczak jest upieczony rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców.
6.Tortille opiekamy nad palnikiem kuchni gazowej. Na patelni układamy tortille i posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy drugą tortillą. Podsmażamy chwilę, aż ser się roztopi.
7.Na każdej tortilli układamy porcję kurczaka z sosem, kleks ze śmietany, kawałki awokado, posiekaną kolendrę, i marynowane papryczki jalapeno.
Komentarze