kurczak ze szpinakiem zapiekany w boczku

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie pyszne mięsko przygotowałam dla teściowej na spotkanie z koleżankami. Impreza jednak nie doszła do skutku i rolada została w domu. Mieliśmy więc pyszny niespodziewany obiad, najbardziej zadowolony był mój Łasuch, bo uwielbia szpinak. Mięso dzięki temu, że jest owinięte boczkiem jest soczyste i

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    5 długich plastrów boczku
    300 g szpinaku mrożonego
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    100 g serka topionego
    4 ząbki czosnku
    ostra papryka
    słodka papryka
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Kurczak ze szpinakiem zapiekany w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak zamrożony umieścić w garnku, mieszając odparować. Następnie dodać masło, podsmażyć przez kilka minut. Dodać serek topiony, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem, dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz śmietanę. Zagotować i ostudzić.
  • 2. Pierś pokroić na płaty, lekko rozbić i ułożyć w prostokąt na folii. Przyprawy i resztę czosnku wymieszać z olejem i posmarować mięso. Wyłożyć szpinak i zwinąć roladę. Obłożyć boczkiem i posmarować resztą przypraw. Piec w piekarniku w 200*C przez około godzinę.

Porady

Mięso można polewać wytpiającym się sokiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować