Kurczak ze szpinakiem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To danie często przygotowuję na obiad. Wszystkim bardzo smakuje.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz
    300 gram mrożonego szpinaku
    1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    kucharka
    olej do smażenia
    2 łyżki masła

Kurczak ze szpinakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zdjęcie 1. Pierś kurczaka umyć oczyścić osuszyć pociąć w paski. Przyprawić do smaku przyprawami, solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawić na 40 minut, aby przeszły przyprawami. W garnku rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy mrożony szpinak i podgrzewamy. Gdy się rozmrozi, lekko podsmażamy i dodajemy pocięty drobno czosnek i chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku. Na wierzch układamy podsmażonego kurczaka i dusimy przez chwilę, aby mięso było miękkie. Gotuję jeden woreczek ryżu na talerz wykładam ryż z koperkiem obie piersi z kurczaka z sosem szpinakowym. Dekoruję pomidorkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy